top of page
overskrift_bakgrunn.jpg

Sameti

Marcello Haugen bygde en liten toromshytte på Thokampen i Sel Kommune i 1912. Hytta ligger på ca. 1000 moh. med vid utsikt til Rondane, stasjonsbyen Otta, Gudbrandsdalslågen, Otta-elva og fjellterrenget rundt.


Marcello, som på den tid kjørte som lokomotivfyrbøter på strekningen Hamar-Dombås, fikk tillatelse av bonden Bredevangen, eier av gården NedreTho til å sette opp Sameti. Tillatelsen fikk han etter å ha stoppet en hest som løp løpsk med Bredevangen bak i vogna.

Arealet rundt Sameti er på omtrent ett mål og er bevokst med trær og busker.
Hytta ligger i en revne og er fint skjermet for vær og vind. Den har holdt seg bemerkelsesverdig godt alle disse årene. Marcellos nærmeste familie har søkt å bevare stedet slik han etterlot det ved sin død i 1967. Vi vil jo så gjerne at folk flest må få oppleve Sameti til glede, styrke og fornyelse.

I motsetning til den gang hytta ble bygget, er det nå bilvei fra Otta. Kleberveien går opp til et fjellplatå der det i dag drives skiferbrudd. Thokampen hever seg om lag 100 meter over platået og er lett å få øye på fra parkeringsplassen ved innkjøringen til skiferbruddet (følg kartet.) Stien opp til hytta er bratt og kronglete og kan bare forseres av folk som er forholdsvis gode til bens. Det må i sin tid ha vært særdeles strevsomt å frakte materialene opp dit.

Thokampen har vært benyttet til en såkalt bygdeborg i jernalderen. Fra Thokampen og Sameti er det ikke langt derfra bort til Pillarguritoppen. Pillarguri stod her og blåste i luren da kaptein Sinclair og de skotske leiesoldatene passerte sørover ved Kringen på vei til Sverige (Kalmarkrigen). Hennes signal til bøndene utløste, som kjent, en lavine av tømmer og stein som drepte Sinclair og mange av soldatene.

Meningen med Sameti
På den tiden Sameti ble bygget (1912 - 1915) brukte Marcello mye tid på å utforske sitt eget indre, dyktiggjøre seg i å utvikle sine evner, reise mye og treffe mennesker som kunne hjelpe han i denne prosessen. Blant annet betydde Rudolf Steiner mye på denne tiden. Marcello hadde helt siden han var liten følt seg "rar" og annerledes, men forsto etter hvert at denne merkelige indre spenningen ikke var noe rart, men snarere en egenskap som var helt unik. Han brukte på denne tiden også mye tid på å lese/studere og søke etter livets dypeste mening. Dette skulle senere resultere i at han skrev to bøker og en rekke betraktninger/meddelelser om viktige forhold i livet.

Ordet Sameti har så langt vi har kunnet bringe på det rene to betydninger. For det første betyr det på hebraisk "Jeg tørster" - det samme Jesus utbrøt da han hang på korset. I den Hinduistiske mytologien betyr ordet " Møteplass". En møteplass har Sameti alltid vært for Marcellos familie og venner, og med den beliggenhet og spesielle fredfulle ro som omgir stedet får det oss alle til å tørste etter nærhet med Marcello og etter en dypere forståelse av evighetens mystikk - Mystica Eterna.

Ta turen opp til Samet

Foreningen Marcello Haugens Venner jobber for å ivareta og vedlikeholde denne praktfulle hytta som er åpen for alle. Utenfor hytta, til venstre for døren henger nøkkelen. Dersom du ønsker å reise dit er det bare et par instrukser du må følge for å kunne benytte deg fritt av Sameti, til glede for deg selv og dine medreisende. Vi anbefaler på det varmeste å ta turen innom Sameti. Hytta ble bygget "der solen alltid skinner" og dette sier i grunnen alt. Eksteriøret og naturen omkring må bare oppleves! Inne i hytta finner man brev, tekster og bøker av allviteren og filosofen Marcello Haugen. Vi ønsker så mange som mulig velkommen til Sameti, som et sted preget av skjønnhet og drama, stillhet og åndelig fornyelse.

INGEN BRUK AV ILD ER LOV

  • Ingen bruk av fyrstikker

  • Ingen brenning av røkelser

  • Ingen brenning av te-lys, kubbelys eller annet.

  • Absolutt ingen opptenning av ved i den gamle peisen

BRENNER DET HER OPPE SÅ KAN HYTTA ALDRI REDDES.
Takk for at DU tar ansvar og hensyn.

Renovering:

Stokk & Stein begynte renoveringen av Sameti i slutten av august 2022 og er nå ferdige. Tak, vinduer, dør og dørkarmer, ei bunnsville m.m. Hytta er også malt og de originale fargene er behold.
Takk til alle som har bidratt til at dette arbeidet kunne gjøres.

Adresse:

Otta

Hvordan besøke:

Da man kommer til Otta kjører av E6 og inn mot sentrum av Otta. Kjører rett frem i første rundkjøring forbi sentrum.

Deretter første til venstre, for så å kjøre broen over Lågen og mot Pillarguritoppen. Etter broen er det 2. innkjøring til høyre. Følg skiltet mot Pillarguri og skiferbruddet.

Veien oppover er veldig bratt på grusvei. 

 

Advarsel! Ikke ferdes der på vinter uten gode nok piggdekk (firehjulstrekker). 

 

Man kjører et godt stykke oppover mot Pillarguri og skiferbruddet. Til man ser et lite skilt på venstre hånd. Der kan man parkere bilen og gå på stien innover mot hytta. Stien er merket med røde steiner langs bakken. Følg stien innover. Man kommer etterhvert til en liten vei som deler seg. Her skal man holde til venstre. Veien som går oppover mot høyre går til Pillarguritoppen. 

 

Nå er dere nesten fremme. Bare å følge stien litt til og forbi en liten sæter på venstre hånd. Fortsett litt videre til det blir brattere oppover. Litt små bratt de siste 100 meterne. Men det er litt å holde seg i på det bratteste.

 

Vipps så er dere fremme. Utenfor hytta til venstre for døren henger nøkkelen. Magisk sted med magisk utsikt!

 

Ved behov, ring Lene Finstad. 

Mobil: 95 47 97 36

Sameti
Sameti
Sameti
1919
Marcello på Sameti
Marcello på Sameti
Sameti
bottom of page